Extreem weer

Extreme weersomstandigheden komen door klimaatverandering steeds vaker voor en vragen om adaptieve oplossingen. In Nederland uit zich dit voornamelijk op drie manieren: meer extreme neerslag, meer hitte in de zomer en langere droge periodes. De laatste jaren heeft Nederland meerdere malen te maken gehad met buien met extreme neerslag. Deze extreme buien hadden plaatselijk wateroverlast tot gevolg en zorgden voor aanzienlijke, veelal onverzekerde, schade.

Zo werden in 2016 bijvoorbeeld Noord-Brabant en Limburg meermaals getroffen door extreme hoeveelheden neerslag. Op sommige plaatsen viel in een maand meer dan 200 millimeter regen en plaatselijk ging dit gepaard met zware hagel en hevige rukwinden. Deze neerslag werd veroorzaakt door zware (onweers)buien die meerdere dagen achtereen over dezelfde gebieden trokken. De schade trof vooral de landbouw, maar ook stedelijke gebieden en infrastructuur leden schade.

 ‘Verwachting extreme neerslag’

Weather Impact werkt in samenwerking met het KNMI sinds 2019 aan de ontwikkeling van een prototype waarschuwingssysteem, waarmee specifieke gebruikers zoals waterschappen, gemeenten, Rijkswaterstaat en veiligheidsregio’s gewaarschuwd kunnen worden voor extreme buien, aan de hand van een nauwkeurige voorspelling.

Hoe eerder en hoe beter er gewaarschuwd kan worden voor extreme buien, hoe beter gebruikers maatregelen kunnen nemen om de effecten van deze extreme buien te voorkomen of te verminderen.

Deze ontwikkeling draagt op twee manieren bij aan de klimaatadaptatie in Nederland;

De huidige verwachtingen voor zware buien zijn niet altijd voldoende, waardoor deze onopgemerkt blijven en tot hevige schade leiden, zoals regionale waterschade in steden, in de landbouw en aan wegen. De huidige informatie over zware buien is bovendien niet altijd makkelijk en duidelijk beschikbaar. Onze applicatie combineert verschillende databronnen van korte en lange termijn verwachtingen en maakt de informatie toegankelijker en gebruiksvriendelijker dan huidige applicaties.
De applicatie wordt ontwikkeld in samenwerking met het KNMI en Hydrologic, en gebouwd in Hydronet – een erkend platform dat veel gebruikt wordt door de watersector en gemeentes.

Volg onze nieuwsberichten over dit project hier;

15 oktober 2021 – Eindworkshop
28 juli 2021 – Enorme wateroverlast in Limburg 
7 juli 2021- Wateroverlast door hoosbuien op 4 juli
7 juli 2021 – 29 juni: veel wateroverlast in Zuid-Limburg
23 juni 2021 – Alweer meerdere zware buien situaties op een rij 
16 juni 2021 – Save the date 5 oktober 2021 – Eindworkshop
10 juni 2021 – Zware buien vierdaagse 2-5 juni 2021
26 mei 2021 – Felle buien op 19 mei 2021
10 mei 2021 – Overvloedige regenval op 29 april 2021
Maart 2021 – Nieuwsbrief maart 2021 Verwachting extreme neerslag
Februari 2021 – Mooie testcase voor waarschuwingssysteem extreme neerslag
December 2020 –  Nieuwsbrief december 2020 Verwachting extreme neerslag
Oktober 2020 – Pilot ‘Verwachting extreme neerslag’ officieel van start
Juli 2020 – Eerste test voor vernieuwd waarschuwingssysteem extreme neerslag
Mei 2020 – Bouw van waarschuwingssysteem voor extreme neerslag gestart
September 2019 – Workshop met eindgebruikers