Mooie testcase voor waarschuwingssysteem extreme neerslag

Published on 4 februari 2021 by Tamara Lancel

Vlak voor het sneeuw- en vorstgeweld van komende week, was het gisteren (woensdag 3 februari 2021) erg nat in Nederland. Op grote schaal viel er 15-25 mm in Zuid- en Midden-Nederland: een mooie testcase voor ons waarschuwingssysteem voor extreme neerslag. Al enkele dagen vooraf gaf het systeem een indicatie dat een grote etmaalsom tot de mogelijkheden behoorde en op dinsdagmiddag was er tot 40-60% kans dat er > 10 mm zou vallen in 24 uur (figuur links). Het regengebied dat woensdagochtend daadwerkelijk over Zuid-Nederland trok was plaatselijk zo intens dat de radar-nowcast zelfs rond de 10 mm/2uur berekende (figuur rechts), iets wat je normaal vooral in het zomer-halfjaar ziet.

           

Figuur links: kans (%) op meer dan 10 mm/24h voor de komende 24 uur (modelrun 2 februari 12 uur), gebaseerd op HARMONIE data.
Figuur rechts: kans (%) op meer dan 10mm/2u in de komende 2 uur (op 3 februari 9:15u), gebaseerd op de STEPS radar-nowcast ensemble (oranje: 25-50%, rood: 50-75%).

Twee van de pilot gebruikers in deze regio geven aan dat ons waarschuwingssysteem in Hydronet ze goed heeft geholpen bij het inschatten van de neerslagkans.

Waterschap Aa en Maas gebruikt vooral de bovenkant van de bandbreedte van de voorspellingen. Hiermee kunnen we goed inschatten wat de mogelijke piek in neerslag in ons gebied kan zijn en hoe we hierop kunnen anticiperen.”

De gemeente Tilburg kijkt dagelijks in het systeem en zag de regen dagen van te voren aan komen, maar de gevallen hoeveelheid van 15 mm kunnen onze systemen prima aan. Deze week hebben we het systeem daarnaast ook gebruikt voor het plannen van rioolwerkzaamheden aangezien we daar juist zo droog mogelijk omstandigheden voor nodig hebben.”

Mooi om te zien dat het waarschuwingssysteem ook in wintercondities werkt, dat het gebruikt wordt door de pilotdeelnemers en -het belangrijkst- waardevolle informatie bevat om betere beslissingen te kunnen nemen. Dat belooft veel voor de zomer periode, waarin er naar verwachting nog extremere piekbuien over Nederland zullen trekken!