Online workshop weermodellen en weerdata voor TenneT

Published on 11 november 2020 by Tamara Lancel

Weersinformatie wordt steeds belangrijker in de energiesector. Niet alleen de energievoorziening zelf, door de transitie naar meer duurzame energie, maar ook de capaciteit van het netwerk is sterk afhankelijk van het weer. Voor bedrijven in de energiesector wordt het daarom steeds belangrijker om weer- en klimaatkennis te integreren in hun bedrijfsvoering. Weerdata verschilt van andere big data, er is specifieke kennis nodig om met weerdata te werken en het te begrijpen. Daarom heeft TenneT, een grote Nederlandse en Duitse transmissienetbeheerder, Weather Impact gevraagd een workshop weermodellen en weerdata te verzorgen.

Vanwege de beperkingen als gevolg van het coronavirus werd de workshop online gegeven. Dit bood de flexibiliteit voor medewerkers uit zowel Nederland als Duitsland om deel te nemen. We begonnen met een theoretische inleiding over weer en weermodellering, inclusief de ins en outs van verschillende weermodellen. In het tweede meer praktische deel werd een reeks tips en trucs gegeven voor het werken met weerdata. Ten slotte werd een overzicht gegeven van verschillende open source softwarepakketten en open source weer- en klimaatarchieven. Er wordt een groot aantal tools aangeboden om een ​​kickstart te geven in de analyse van weersinformatie.

De workshop werd bijgewoond door ongeveer 25 TenneT-medewerkers met verschillende ervaringsniveaus in het werken met weerdata. Door de inhoud van deze workshop op maat – met zowel begrijpelijke overzichten als zeer specialistische tips – bevatte de workshop voldoende waardevolle informatie voor elke deelnemer. Het was zeer interessant om meteorologie, big data en het werk van een energienetwerkbeheerder bij elkaar te brengen en te bespreken welke kansen dit biedt voor de energietransitie. We kijken terug op een geslaagde workshop en willen alle deelnemers bedanken voor hun aanwezigheid.