Nieuwsbrief maart 2021 Verwachting extreme neerslag

Published on 29 maart 2021 by Tamara Lancel

De 2e nieuwsbrief over ons project Verwachting extreme neerslag is verstuurd, waarin we de laatste ontwikkelingen met onze pilot gebruikers delen.

Update HydroNET

Er is flink geïnvesteerd in de processing capaciteit van de HydroNET server, waardoor de datastromen veel stabieler zijn. Dit resulteert zich direct in een lagere ‘down time’ van al onze databronnen, maar ook in een kortere laadtijd van de verschillende dashboards. Daarnaast hebben we de monitoring op de databronnen verscherpt, waardoor problemen nu eerder gesignaleerd worden en daarmee ook sneller verholpen zijn.

Alarmeringsmail

We hebben een alarmeringsmodule in bètaversie ontwikkeld en willen hiermee gaan testen. De alarmeringsmodule stuurt een mail uit als een vooraf ingestelde drempelwaarde wordt overschreden in het gekozen gebied. Als de alarmering vervolgens weer ingetrokken wordt, wordt een tweede mail gestuurd waarin de afschaling van de alarmering wordt vermeld. Als pilotgebruiker is het vanaf nu mogelijk om u aan te melden voor de alarmeringsmodule. Neem contact met ons op als u hierin geinteresseerd bent, zodat we de juiste gegevens kunnen gebruiken.

Evaluatie pilot zomerseizoen 2021

Gedurende het zomerseizoen (april-augustus) zal ons team worden versterkt door een student van de Wageningen Universiteit, Valeria di Fant. Als onderdeel van haar masterstudie Climate Studies zal zij bij Weather Impact een stageonderzoek doen naar de impact van het waarschuwingssysteem. Ze is vooral geïnteresseerd in de impact van klimaat-adaptieve maatregelen en hoe gebruikers hierbij betrokken worden, user engagement.

Testcase: 3 februari 2021

Voor écht extreme neerslag moeten we nog even geduld hebben, dat zal pas in mei en juni tot de mogelijkheden behoren, maar begin februari gaf het waarschuwingssysteem toch al enkele waarschuwingen af. Enkele dagen van te voren werd duidelijk dat een langslepend front in Zuid-Nederland substantiële hoeveelheden regen kon gaan brengen. Meer dan 24 uur van te voren, was de kans op > 10 mm bijvoorbeeld 70% of meer. Het regengebied dat die ochtend daadwerkelijk over Zuid-Nederland trok was plaatselijk zo intens dat de radar-nowcast zelfs rond de 10 mm/2uur berekende, iets wat je normaal vooral in het zomer-halfjaar ziet. Kortom, een leuke en goede test voor ons en het systeem! Zie voor een uitgebreidere analyse en quotes van pilotgebruikers onze website.
Digitale cursus Weer en Waterbeheer 

Bent u geïnteresseerd in meer achtergrond en kennis over (extreem) weer, klimaat en waterbeheer? Op 8 april start de digitale Weer & Waterbeheer cursus van Weather Impact, in samenwerking met Wateropleidingen en Hydrologic. Als waterbeheerder leert u hoe u weerkundige aspecten meeweegt in de adviezen en maatregelen in het dagelijkse waterbeheer.

Er zijn nog een paar plaatsen beschikaar, dus schrijf u nu in. Zie hier meer informatie.